Weboldal elvárás változások 2021

Előszó

A 2021 -es évre ugyan jócskán rányomta bélyegét a pandémia, azonban a webes kiszolgálás fejlődését ez nem állította meg, mindössze lassította bizonyos mértékben.

A HTTPS követelmény

2020 novemberében a Mozilla bemutatta a csak https:// vagyis kizárólag titkosított csatornán keresztüli weboldal megtekintés lehetőségét a Firefox böngészőben.

https://blog.mozilla.org/security/2020/11/17/firefox-83-introduces-https-only-mode/

2021 márciusában a Google a Chrome böngészőjében ugyan nem tette kizárólagossá a https:// használatát, de alapértelmezésben a korábbiaktól eltérően először https:// -el kísérli megnyitni a weboldalt, amit a böngésző címsávjába írunk.

https://blog.chromium.org/2021/03/a-safer-default-for-navigation-https.html

Ezzel párhuzamosan folyamatosan sorolja hátra a Google kereső találati listájában azokat az oldalakat, amelyek nem elérhetőek https:// -el.

Léteznek olyan weboldalak is, amelyek elérhetőek ugyan https:// -el, azonban megjelenítési problémák adódnak a kevert tartalom (mixed content) miatt. Ezek az oldalak, ha chrome böngészőből nyitják meg őket, várhatóan látogatókat fognak veszíteni, mivel számukra az oldal „szétesik”.

A mobilos használhatóság követelmény

Követelménnyé vált továbbá a mobilos használhatóság. A weboldal sebesség tesztekben is ezt méri a Google először.
Ennek az az oka, hogy a gyorsabb weboldal, ami mobilon is gyors, gyors lesz várhatóan asztali számítógépen is. Fordítva azonban ez nem feltétlenül igaz. Hiába tölt le, dolgoz fel és jelenít meg egy PC egy 10+Mb -nyi képpel rendelkező főoldalt, ami több száz elemből tevődik össze, ugyanazt a sebességet egy mobil, mobil sávszélességgel és mobil processzorral és várhatóan kevesebb memóriával, nem fogja tudni reprodukálni. Emiatt romlana a felhasználói élmény és kevésbé szívesen látogatnák majd meg újra a weboldalt.
A sebesség teszteken túl a megjelenésben is szükséges a mobil kompatibilitás. A Backlinko statisztikája szerint a Facebookot látogató 2.7 milliárd felhasználó 79% -a kizárólag mobillal tekinti meg a Facebookot.

Ezért is szükséges mobil kinézetre és mobilon elfogadható sebességre optimalizálni weboldalunkat.

Az Adobe Flash megszűnt

Megszűnt 2021 év elején az Adobe flash támogatása. Azok a látványelemek, amik addig valamilyen weboldalon Adobe Flash -el jelenítettek meg, eltűntek a böngészőben. Ha a teljes weboldal flash alapú volt, a teljes weboldal tűnt el.

https://www.adobe.com/hu/products/flashplayer/end-of-life.html

Megoldások?

Lehetséges megoldás egyszerű oldal esetén

Amennyiben egy pár oldalas bemutatkozó oldalunk van, elég gyorsan (pár kattintással) telepíthetünk wordpress-t a cPanelen a WordPress Toolkit segítségével, a cPanel automatikusan készít SSL tanúsítványt, minden látogató
https -re átirányítása pedig viszonylag kevés idő alatt beállítható.
Választhatunk egy nekünk szimpatikus témát és korábbi bemutatkozó oldalunk szövegét átmásolhatjuk bejegyzésekbe. Az alapok ezzel megvannak, csinosítására illetve kereső optimalizálására (SEO) is rászánhatunk valamennyi időt, amíg kiismerjük a MathRank SEO vagy a YoastSeo bővítmények javaslatait és azok alapján átfogalmazzuk cikkeinket.
Ha mindezekkel megvagyunk, weboldalunk várhatóan megfelel a 2021 -es követelményeknek.

Bonyolultabb oldalak

Abban az esetben, ha ettől bonyolultabb megoldással működik régi oldalunk sajnos nincs jó hírünk. Az 5.6 -os és attól régebbi php verziók csak idő kérdése és megszűnnek véglegesen (hivatalosan már 2019 január 1 -én megszűnt PHP EOL ) és ha eddig nem vettünk észre látogató szám csökkenést, olyan tekintetben biztosan jelentkezni fog, hogy az újabb generációk, akik számítógépet sem feltétlenül használnak, el sem fognak jutni weboldalunkig, ha az nem mobil kompatibilis.

Javasoljuk mindazoknak, akik még PHP 7.4 -nél régebbi PHP verziót használnak, állítsák át a PHP verziót cpaneljükön PHP 7.4 -re és ha nem jelenik meg weboldaluk, kezdjék meg annak fejlesztését, akár úgy, hogy csak rész funkciókat készítenek el újabb PHP alatt és azokat aldomaineken tesztelik majd fokozatosan elérhetővé a főoldalukon, de semmiképpen ne várják meg azt a pillanatot, amikor a weboldal egyszer csak elérhetetlenné válik.

23VNet Kft. 2021.06.21.