Hogyan módosítható a .hu domain névszervere?

A névszerver módosításhoz bejelentkezés szükséges a domain számlafizetői fiókjába: Belépés

A hu domain névszervere a domainek kezelése oldalon a domain melletti Menedzsel gomb segítségével módosítható az alábbi módon:

Domain menedzselés hostit.hu

A megfelelően felkészített névszerverre egyszerű átállítani. Legyen kedves a Névszerver módosítás menüpontra kattintani:

Névszerver módosítás menüpont

.hu domaineknél elegendő az egyik névszervert vagy annak ip címét megadni. Minden más végződésű domain esetén legalább 2 névszerver megadása szükséges, amelyek kizárólag host nevek lehetnek.
Ezután az Elküld gombra szükséges kattintani.

domain új névszerverének megadása hostit.hu

Sikeres módosítás után az új névszervereket fogja látni.

hu domain sikeres névszerver módosítása

Ha a domain névnek saját dns rekordja névszervere, mint jelen esetben is  (23net.hu -nak az ns.23net.hu az egyik névszervere), akkor szögletes zárójelben szerepelni fog a host névhez tartozó ip cím is. Egyéb esetekben nem, kizárólag a host név lesz majd ott látható. A csak host névként látható névszerver rekordokhoz nem tárol a .hu Nyilvántartó ip címet, azt mindig  az adott domain név névszerverétől lehet lekérdezni.

Módosítás  időtartama

Sikeres névszerver módosítás esetén a névszerverek cserélődnek a .hu Nyilvántartónál. Azonban az Internet szolgáltatóknál, névszerver üzemeltetőknél ( és az otthoni routerben) a korábbi névszerverek fognak szerepelni mindaddig, amíg a TTL ideje a korábban lekérdezett és eltárolt névszerver rekordnak le nem jár. Általánosságban elmondható, hogy pár óra eltelhet, amíg mindenütt látható lesz a változás.

Amennyiben sikertelen a hu domain névszerver módosítás!

Újabb módosítás előtt technikai ellenőrzés szükséges. Legyen kedves meggyőződni arról, hogy az új névszerverek készen állnak-e a domain fogadására! Ezt a domain.hu Technikai Ellenőrzés menüpontjában lehet megtenni.

  • Az ellenőrző oldalon a domain névhez legyen kedves azt azt a domaint megadni, amit módosítani szeretne, a névszerver mezőbe pedig azt a névszervert, amire át szeretné állítani!
  • Amennyiben zöld jelzést kap az ellenőrzőtől a futás végén, akkor módosítható a névszerver.
  • Ellenkező esetben vegye fel a kapcsolatot az új névszerver tulajdonosával, mert amíg a hiba javítása nem történt meg, a domaint nem lehet átállítani arra a névszerverre!