Hogyan tölthetem fel weboldalamat a megvásárolt tárhelyemre?

Az elkészült a weboldalát fel kell tölteni a tárhelyére ahhoz, hogy mások is elérjék az Interneten. A feltöltésnek három egyszerű módja van. FTP, SFTP vagy cPanel File Manageren történő feltöltés.

Feltöltés FTP programmal

Az FTP (File Transfer Protocol) azért lett kifejlesztve, hogy könnyedén tudjunk fájlokat másolni két számítógép között. Számos programot találunk az interneten, melyekkel FTP kapcsolat létesíthető szerverünkkel. Az FTP kapcsolat létrehozásához 3 fő információ ismerete szükséges:

  • Szerver neve, ahol az oldalt tároljuk
  • Felhasználói név
  • Jelszó

Ezeket a adatokat a “WebTárhely aktiváció” tárgyú levelünkben minden Ügyfelünknek elküldjük, közvetlenül a webtárhely díjbekérő kiegyenlítése után.

FTP kapcsolat létrehozásához, az alábbi ingyenesen letölthető programokat javasoljuk:

  • Total Commander

Total Commanderrel való FTP kapcsolat beállításánál a program elindítása után a felső menüsorban a Net (Kapcsolat) fülön belül az FTP Connect (FTP kapcsolat) menüpontra legyen kedves kattintani. Az itt megjelenő ablakban a New Connection (új kapcsolat) menüpontra.
Az újonan megjelent ablakban a Session (kapcsolat neve) rész tetszőlegesen kitölthető, például „23VNet Tárhely” megfelelő név lehet. A hostnévhez, felhasználói névhez és jelszóhoz a tárhely aktivációs levélben szereplő adatokat legyen kedves beírni. Javasoljuk, hogy másolja ki a levélből ezeket az adatokat (CTRL+C) majd a megfelelő mezőbe a Total Commander programban másolja be (CTRL+V). A sikeres kapcsolódáshoz passzív mód használata szükséges a legtöbb esetben.
A kapcsolatot a Connect (Kapcsolódás) gombra kattintva tudja létrehozni .

Amennyiben minden jól ment, a Total Commander egyik oldalában megjelent a tárhely. A kívánt fájlokat a „public_html” mappába szükséges másolni.
Ennek a mappának a tartalma fog megjelenni a domain név alatt a böngészőben. Weboldalának nyitó lapja, vagyis az első oldal amit a böngészőben megjelenik a a http://azöndomaineve címen az „index.html” vagy “index.php” fájl. Amennyiben az Ön weboldalának nincs ilyen fájlja, kérjük, hogy a főoldalnak szánt fájlt nevezze át ezek valamelyikére. Célszerű index.php -ra átnevezni.

Feltöltés SFTP programmal

Az SFTP kapcsolódás azoknál a csomagoknál használható elsősorban, ahol SSH kapcsolat is létrehozható a kiszolgálóval. SFTP használatához a WinSCP programot javasoljuk. Használatához kulcsot szükséges generálnunk, a fájlok másolása a helyi gépről a szerverre hasonlónak két ablakos felületen lehetséges, mint a Total Commander FTP kapcsolódás esetében.
Leírásunk a WinSCP használatáról és a kulcs generálásról.

A WinSCP képes a titkosított kommunikáció helyett visszalépni a titkosítatlan FTP -re, ha az SSH kapcsolódás sikertelenül zárul. Továbbá az FTP-vel titkosított kommunikációra is használható (FTPS), ha azt választjuk. Utóbbihoz kiszolgáló oldali támogatás is szükséges.

Feltöltés cPanel adminisztrátori felületen

A Cpaneles adminisztrátori felületre a „Tárhely aktiváció” tárgyú levelünkben megadott linken lehet belépni, vagy a hostit.hu oldalon keresztül automatikusan a tárhely megtekintése után (nagyító ikon). Ott a „kontrol panel” linken keresztül egy új böngésző fülben automatikusan átugrik a tárhely cpaneles felületére.
A Cpanelen a File Manager (Filekezelő) menüpontra kattintva tudja a weboldalát feltölteni.

A módszer hasonló, mint a Total Commander esetében. A kívánt fájlokat a „public_html” mappába legyen kedves feltölteni. Ennek a mappának a tartalma fog megjelenni a domain név alatt a böngészőben. Azt a fájlt, ami az oldal nyitó lapja lesz, kérjük, hogy  „index.html” vagy “index.php” -nak nevezze el.