Cron ütemezett feladatok – gyakorlati tanácsok CPanelhez

Hogyan célszerű Cron feladatokat beállítani CPanelen?

 

Egyetlen nagyon egyszerű példát mutatunk be, a leggyakrabban használt cron feladathoz, az időzített weboldal letöltéshez.
A Cron feladatokat vagy adatbázis vagy fájl ellenőrzéshez vagy hírlevelek időzített küldéséhez állítják be általában.

 

Feladatot a cpenelen a Cron-feladatok menüpontban lehet hozzáadni.

Cron feladat létrehozás cpanelen hostit.hu

Új Cron feladat létrehozás cpanelen hostit.hu

A cron feladat a kiválasztott időzítés szerint lefut és a futás eredményéről e-mailt küld a Cron e-mail résznél szereplő e-mail címre.

E-mail:Alapértelmezés szerint ez a cpaneles csomag gyűjtő e-mail fiókja. Amennyiben az abban a fiókban található e-maileket nem olvassa, javasoljuk, hogy módosítsa a Cron e-mail címet úgy, hogy láthassa a folyamatok futásának végeredményét! A módosítást a bemutatott oldalon az e-mail cím megadása után az E-mail frissítése gomb segítségével teheti meg.

Az időzítés: Az Új cron-feladat hozzáadása / Általános beállítások lenyitható menüpontban van pár előre elkészített időzítési beállítás. Célszerű vagy ezek valamelyikét használni, vagy azok alapján újat létrehozni.

A parancs: Weboldalak letöltéséhez használható a wget parancs. A wget funkciója az, hogy lementse a paraméterként megkapott weboldalt a számítógép lemezére. Amennyiben létezik olyan nevű fájl, mint a letöltött oldal, akkor automatikusan hozzáír egy 1 -es számot. amennyiben ilyen fájl is létezik, akkor elkezdi a számozást növelni. Időzített feladatról lévén szó hosszan ismétlődő futás eredményeként nagyon sok sorszámozott fájl jöhet létre a tárhelyen, ami előbb utóbb a tárhely beteléséhez is vezethet.
Emiatt javasoljuk vagy a letöltött oldalak feldolgozását és törlését vagy amennyiben nem szükséges a letöltött oldal tárolása csak annak letöltése (leggyakoribb eset), akkor a wget parancsot a wget -O /dev/null -ra célszerű cserélni. Ez utóbbi megoldással a wget kimeneti fájlját eldobatjuk a rendszerrel. Ez a megoldás azonos a wget –spider megadással. Azért javasolnánk inkább az előbbit, mert hibakereséshez elegendő a /dev/null -t fájlnévre cserélni, megtekinteni a letöltött fájlt, azután vissza lehet írni /dev/null -ra.

Az e-mailek küldése: azt már jeleztük, hogy mindegyik folyamat futásáról küld e-mailt. Általában ezek a futási eredmények az első egy-két futás alkalmával lehetnek érdekesek. A későbbiekben nem szeretnénk napi szinten vagy 5 percenként megkapni a lefutott a cron folyamat értesítőket. Ehhez mindössze annyi teendőnk van, hogy a parancs futásának kimenetét szintén a /dev/null -ba irányítjuk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a parancs után a >/dev/null 2>&1 -t írjuk.

A teljes cron parancs a leírtak alapján így néz ki (amennyiben az időzítettletöltés.php fájlt kívánja ismételten letölteni):

wget -O /dev/null http://azönweboldala/időzítettletöltés.php >/dev/null 2>&1

 

A teljes Cron sor pedig így néz ki 5 percenkénti időzítéssel:

*/5     *     *     *     *     wget -O /dev/null http://azönweboldala/időzítettletöltés.php >/dev/null 2>&1

A példákban értelemszerűen az azönweboldala helyére legyen kedves saját weboldalának címét behelyettesíteni, az időzítettletöltés.php helyére pedig annak a fájlnak az elérési útját, amit időzítve le kíván tölteni.