SpamAssassin beállítás Cpanelen

A Cpanel egyik legtöbbet használt spam szűrőjét az Apache SpamAssassin gomb segítségével érhetjük el.

SpamAssassin menüpont a cpanelen

 

 

Rákattintva az alábbi oldalt láthatjuk. Az Apache SpamAssassin engedélyezése gomb segítségével szükséges bekapcsolni.spamassassin engedélyezése

 

Hatására kiírja az aktuális konfigurációs beállításokat majd a lap alján jelzi, hogy a spam assassin engedélyezve van.

Spamassassin konfigurációs beállítások kiírása, bekapcsolás kész.

A visszalépés gomb után eldönthetjük, hogy a spamként azonosított e-maileket törölhesse vagy sem  a Levélszemét automatikus törlése és Levélszemét automatikus törlésének tiltása gombok segítségével.
Amennyiben nem állítunk be törlést a spamként azonosított e-mailekre, akkor a spam mappában fogja azokat gyűjteni, ha létezik és engedélyezett a spam mappa. Az így összegyűlt spam e-maileket javasolt bizonyos időközönként törölni.

CPanel spam mappa a SpamAssassin beállításai között

Cpanelen a SpamAssassin beállításai között a spam mappa engedélyezés vagy tiltás. Amennyiben nem létezik ez a menüpont kérhetjük webtárhely szolgáltatónktól ennek bekapcsolását vagy létrehozhatunk önálló szűrőt a spamek valamelyik mappába helyezéséhez.

 

Pontszám:
Amennyiben nem kívánunk további részletes beállításokat megadni, akkor elegendő eldönteni, hogy mekkora pontérték esetén tekintse az e-mailt spamnek.
A működése egyszerű:
– amikor valamilyen szempontból problémásnak ítéli, akkor  pozitív pontértéket ad az e-mailhez,
– amikor valamilyen megnyugtató beállítást talál (például létezik spf rekord a feladó domainjéhez és az e-mail az spf rekordnak megfelelő levelező szerverről lett elküldve), akkor negatív pontértéket ad vagyis csökkenti az addig összegyűlt pontértéket.
Az ellenőrzési sorozat végén a kapott pontértéktől függően, ha nagyobb, mint a még elfogadható pontszám, akkor spam, ha kisebb, akkor megfelelő e-mail. Ezt a „még elfogadható” korlátot állítjuk a pontszám segítségével.

Ezek alapján, amennyiben a lehető legtöbb e-mailt ki szeretnénk szűrni, akkor célszerű a pontszámot csökkenteni.
Amennyiben engedékenyebb spam érzékelést szeretnénk, akkor emeljük a pontszámot azért, hogy a problémásabbnak ítélt e-maileket is megkaphassuk.
A pontszámot úgy állíthatjuk, hogy kiválasztjuk a listából azt a pontszámot, amit szeretnénk, utána vagy a Levélszemét automatikus törlésére vagy a Spam Box engedélyezésére kattintunk.

Apache SpamAssassin konfigurálása gomb. Részletes beállítások:

Apache SpamAssassin konfigurációs beállítások - blacklist_from, required_score, score, whitelist_from

Apache SpamAssassin konfigurációs beállítások

Ezeket akkor célszerű megadni, ha nem szeretnénk minden döntést a spamassassinra hagyni. A lehetőségek a következők:
blacklist_from:
feladó e-mail címe – ha ismerünk olyan konkrét feladó e-mail címet, amiről nem szeretnénk több e-mailt kapni, itt megadhatjuk.
Lehetőség van *@nemkerjukdomain formában is megadni, azonban ügyeljünk a beállítások pontos megadására ugyanis pl egy ilyen „* domain” esetén a * utáni a szóköz karakter miatt mindenre fog teljesülni az egyezés, ezért minden e-mailt spamnek fog tekinteni.
Célszerű ilyen új beállításnál nem törölni a spamnek jelölt e-maileket, így legrosszabb esetben is a spam mappából előkerülhet a hiányzó e-mail.

required_score:
Ehhez számhoz viszonyítva készíti el az automatikus tesztek pontszámait a spamassassin. A készítők ajánlása szerint ezt célszerű 5 és 10 közötti értéken hagyni, az 5 általában megfelelő. Forrás – angolul .

 

score:
kifejezések, amikre pontot adhat. Ezek már a levél tárgyában, törzsében is szerepelhetnek. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy minden számunkra kéretlen levél tartalmazza mondjuk a H00kup kifejezést, akkor azt megadhatjuk mondjuk 5 -ös pontszámmal, ezzel kapásból el fogja érni az alapértelmezett szükséges pontszámot és spamnak fogja tekinteni az e-mailt.
Használata: először megadjuk a kifejezést, utána tudunk hozzá pontot adni.*

whitelist_from:
Ismerősök e-mail címei vagy domain nevei, azok amelyekről mindenképpen el szeretnénk fogadni az e-maileket.

 

Amennyiben a beállításokkal elkészültünk, a Mentés gomb segítségével menthetjük el az eddigi beállításokat.
FIGYELEM!
Javasoljuk, hogy új szabály felvétele esetén MINDIG legyen kedves ellenőrizni azok működését! A spam szűrő beállításai miatt elveszett e-mailt sajnos nem áll módunkban visszaállítani, azt csak a feladó tudja újra küldeni.

 

*Az Apache SpamAssassin  4 különböző módban futhat, azonban mivel ezeket innen nem tudjuk módosítani – szerver szintű beállítás – elegendő egyetlen pontszámot megadni az vonatkozik majd mind a 4 futási módra.