Cpanel SSH kulcs generálás és kapcsolódás WinSCPvel

Első lépésként ellenőrizzük, hogy cpanel tárhelyünkön elérhető-e az SSH csatlakozás. Ilyen ikonnak szükséges a cpanelen szerepelnie.

Cpanel SSH csomagjainkat a Normál / SSD webtárhely menük valamelyikéből rendelheti meg. Meglévő csomagjának költöztetését SSH hozzáféréssel engedélyezett szerverre Hibajegyben kérheti Ügyfélfiókjában. Kollégáink ezt munkadíj ellenében munkaidőben elvégzik.

Két programmal mutatjuk be a publikus és a privát kulcs készítést. Az első a Cpanel, a második a PuttyGen.
Az elkészült publikus kulcsot engedélyezzük a Cpanelen,
a privát kulcsot pedig használjuk a WinSCPben

Készítsünk új ssh kulcsokat a cpanelen a Generate a New Key gombbal.
A Cpanelen készített privát kulcshoz mindig szükséges jelszót is beállítani.
Jelszó megadása után sikeres a kulcs generálás.
Látható az új id_rsa elnevezésű publikus és privát kulcs is.

A Putty, amellyel SSH kapcsolatot építhetünk fel az arra alkalmas szerverekkel, letölthető innen: Putty

Puttygen (a feltelepített Putty mappájában megtalálható) használata kulcs generáláshoz. Kattintsunk a Generate gombra!
Elkészült a privát és a publikus kulcs. Előbbit a save private key, utóbbit a save public key gombbal menthetjük el. Ha itt a vágólapra másoljuk a Public key for pasting … ablakban található publikus kulcsot, később nem lesz szükséges fájlból kiolvasnunk a cpanelre importálásnál.
A puttygen lehetőséget ad a jelszó nélküli privát kulcs mentésére. Amennyiben így mentjük el a kulcsot, akkor az, aki lemásolja, cpaneles felhasználónevünk ismeretében be tud lépni tárhelyünkre ssh kapcsolódással. Ezért, ha úgy döntünk, hogy jelszavas védelem nélküli kulcsot használunk, különösen ügyeljünk, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a mentett kulcshoz!
Ha a puttygen által készített és lementett publikus kulcsot tartalmazó fájlt szöveg szerkesztővel megnyitjuk, majd megkíséreljük importálni a cpanelre, várhatóan hibaüzenetet fogunk kapni. Minimális módosítás szükséges az elmentett publikus kulcs használatához.
Ha még a vágólapon van a PuttyGen ablakból kimásolt kulcs, itt beilleszthetjük a fájlból olvasás helyett, az nem igényel módosítást.
Szövegszerkesztőben szükséges a publikus kulcs fájlt megnyitni, a kulcsban található sortöréseket eltávolítani, vagyis az egész kulcs egy sorban szükséges, hogy szerepeljen. Szükséges továbbá a kulcs típusának megadása importálás előtt. Mivel a példában rsa kulcsot készítettünk, ezért ssh-rsa -t írunk a public key(publikus kulcs) szövegmezőjébe és utána másoljuk be az egy sorból álló kulcsot. Természetesen a böngészőben már itt is több sorba fog kerülni, ez azonban mindössze a megjelenítése. Tényleges sortöréseket itt már nem szabad tartalmaznia.
A cpanelre importált vagy ott létrehozott publikus kulcsokat a Manage linken tudjuk engedélyezni. Így válnak használhatóvá: authorized.

Fájlok SSHval le és feltöltésére az ingyenes WinSCP használható: WinSCP

Az Új webhely -nél adhatjuk meg a cpaneles ssh szerverhez szükséges kapcsolódási információkat. Elsőként a kiszolgáló nevét, majd a felhasználónevet szükséges megadnunk.
Majd lenyitjuk a Haladó beállításokat.
Az SSH / Hitelesítés / Egyéni kulcsfájlnál tallózzuk a korábban létrehozott Privát kulcsunkat.
Ha azt a cpanelen hoztuk létre, akkor a Private Key -ek közül a megfelelőt a Download gomb segítségével tölthetjük le. Ha a PuttyGen -el hoztuk létre, akkor azt a fájlt szükséges tallóznunk a … gomb segítségével.
Megfelelő szerver név, felhasználónév és privát kulcs tallózásával, ha a hozzá tartozó publikus kulcsot is engedélyeztük a cpanelen, akkor a szerveren található tartalmat sftpvel és sshval is elérhetjük.