Célszerű engedélyezni a nyílt regisztrációt a weboldalamon?

Csak megfelelő körültekintés és felügyelet mellett ajánljuk.

Mindenek előtt fontos tisztázni, hogy mi a weboldal célja és ennek megfelelő döntést hozni a nyílt felhasználói regisztrációról. Sok esetben ugyanis teljesen szükségtelen és káros is lehet, ha bárki regisztrálhat weboldalunkon.

Céget és szolgáltatásait bemutató oldalon például egyáltalán nem jó nyílt regisztráció, mert az általában ezeket a funkciókat támogató keretrendszerek a regisztrált felhasználók számára hozzászólási jogot is adnak valamelyik oldalhoz vagy új témaköröket nyithatnak a fórumban, aminek létezéséről esetenként nem is tud a jóhiszemű weboldal készítő.

A jelenlegi (2014 -ben ) látható trendek azt mutatják, hogy a vélemény csere összpontosul a különböző erre specializálódott oldalakra – hírportálok, blogok, facebook, twitter, google+, … stb . A nyílt regisztrációkat elsősorban a spam botok használják ki, mégpedig úgy hogy az ezt lehetővé tevő oldalakon különböző szövegeket vagy kártékony kódot helyeznek el.

Ez utóbbinak egyértelmű a negatív hatása: hamarosan támadó weboldalként jelenik meg az oldal a keresőkben és nagy piros feliratú figyelmeztetést kap, aki megpróbálja megnyitni az oldalt a böngészőjében. A találati listában egyre hátrébb szorul, míg végül eltűnik.

A szöveg elhelyezés esetén nem érezhető azonnali negatív hatás. Pár hétbe beletelik, mire a keresők hátrébb sorolják az egyre különbözőbb szöveges tartalommal bíró oldalakat, de a negatív hatás garantált. Gondoljunk csak bele, egy általános szolgáltatásokkal vagy termékekkel foglalkozó cég esetén mennyire lehet releváns tartalom a testi örömszerzést segítő pirulák linkje? Ha sokáig van lehetősége a spam robotoknak az ilyen szövegek elhelyezésére, akkor egy idő után az eredeti tartalom teljesen háttérbe is szorulhat. Az oldal adatbázisa megtelik sok fölösleges tartalommal, az oldal működése is lelassulhat az adminisztrátor számára pedig egy idő után reménytelen lehet a haszontalan hozzászólások törlése az összesből, ha várhatóan van közöttük hasznos megjegyzés is.

Ezért javasoljuk, hogy amennyiben szükséges a bárki számára elérhető regisztráció a weboldalon, akkor azt legalább egy captcha kód védje a robotoktól és/vagy adminisztrátor ellenőrizze a regisztrált felhasználókat illetve a beküldött szövegeket. Továbbá az ilyen regisztrációt tartalmazó oldalak folyamatos frissítése elengedhetetlen az elvárt működés fenntartásához. Pontosan azért, mert “remek” célpontot szolgáltatnak a régi és esetlegesen program kód hibás oldalak spammerek számára.

Ha már megtörtént a baj:
Célszerű

  • az oldalt , ha lehet felügyeleti/karbantartási módba helyezni vagy .htaccess fájllal védeni azért, hogy csak a szerkesztő érhesse el adott ip címről
  • a keretrendszert az elérhető legutolsó verzióra frissíteni
  • a nyílt regisztrációt azonnal felfüggeszteni*
  • a felhasználókat, akik a fölösleges bejegyzéseket írták mielőbb törölni
  • a nem az oldalhoz tartozó bejegyzéseket szintén mielőbb törölni
  • Ezek után a karbantartási módot feloldani vagy a .htaccess védelmet a korábbi nyilvános működésre visszaállítani

*Tipp: Joomla felhasználói regisztrációk tiltása. (Hozzáadva 2017.09)