Spamet kaptam. Mit tehetek?

Első a biztonság! Amennyiben kétsége támadt afelől, hogy el tudja dönteni, káros tartalomról lehet-e benne szó, ne kattintson az e-mailre, csak jelezze szolgáltatójának! Vélhetően nagy bizonyossággal a szolgáltató munkatársai el fogják tudni ezt dönteni.

Hogyan küldje el e-mail szolgáltatójának?

  • Kezdje meg egy új, üres e-mail írását.
  • A spamnek vélt e-mailt húzza rá a levélre (csatolja).
  • Írja meg a levél szövegét. Pl.:
    Tisztelt szolgáltató,
    a csatolmányban található e-mailt kaptam, amely vélhetően spam/adathalász/vírusos e-mail. Kérem tegyék meg a szükséges lépéseket a jövőbeni kiszűrésére.
    Köszönettel: ____________
  • Küldje el az e-mailt

Fontos tudnunk, hogy az általános levélszűrő az e-mail szerverre beérkezésekor szűr, utána már nem végez vele műveletet. Ezért csak arra van mód, hogy a későbbi előfordulásokat szűrje szolgáltatónk. Éppen ezért nekünk is körültekintően kell eljárnunk, ha spam/adathalász/vírus gyanús e-mailt kapunk. Mindig lesz olyan kártékony e-mail, amit valaki elsőként kap meg és előtte még senki más nem látta. Ezért a szolgáltató sem tudott előzetesen hatékony szűrést kialakítani rá.

Az alábbi oldalakon jelentheti, ha úgy véli, hogy adathalász oldalt tartalmazó linket vagy vírus gyanús fájlt kapott e-mailben.

Összegyűjtöttünk néhány aktuális (2021.02.17) oldalt, ahol bejelenthető, ha kártékonynak vélt csatolmányt vagy lehetséges phising url -t tartalmazó e-mailt kapott.

Célszerű annak szolgáltatónak jeleznünk elsőként, akinél vélhetően a káros tartalom található. Várhatóan ők tudják saját hatáskörben leghamarabb eltávolítani.

Vigyük az egeret a gyanús csatolmány vagy gyanús link fölé, de NE kattintsunk rá! Jó esetben levelező kliensünk kiírja lent az url címet még mielőtt rákattintanánk.

Spamet kaptam – példa.
Példa a OneDrive -on elhelyezett káros tartalomra.
Ezt a Microsoftnak javasolt elsőként jelentenünk.
Példa a Google tárhelyén elhelyezett adathalász url -re.
Ezt a Google -nek célszerű elsőként jelentenünk.

A jelenteni kívánt urlt vagy az e-mail forrásából tudhatjuk meg vagy jobb kattintásra a hivatkozás címének másolása vagy ennek megfelelő menüvel juthatunk hozzá. Ha nem tudjuk kigyűjteni a linket, csak tegyük a kukába az e-mailt és jelezzük szolgáltatónknak.

Továbbá javasolt annak a cégnek is jeleznünk, aki a víruskeresőnket készítette. Így, amikor a víruskeresőnk frissíti adatbázisát, vélhetően már fel fogja ismerni a vírusos fájlt vagy a kompromittált url -t és a bejövő levelet kukába teszi, nem kell foglalkoznunk az újabb spammel.

Amennyiben jó a feltételezésünk és a fogadó fél technikai személyzete is megerősíti, hamarosan eltávolításra kerül a káros tartalom.

Miután jeleztük, áthelyezhetjük a kukába a gyanús e-mailt.


Gyanús fájl vagy weboldal jelentése a Kaspersky -nek.

Adathalász oldal jelentése az ESET -nek.

Adathalász oldal jelentése a Google felé.

Gyanús fájl vagy url jelentése az Avast -nak.

Phising vagy malware bejelentése a Microsoftnak

Kártékony kódot nem tartalmazó spamet kaptam

Amennyiben olyan kéretlen e-mailt kapunk, amely vélhetően nem tartalmaz kártékony kódot, de magánszemélyként e-mail címünkre érkezett és ehhez nem járultunk hozzá, akkor ezzel a kéretlen reklámot küldő vélhetően megsérti a

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0800048.TV&celpara=6&goto=64

linken elérhető
– 2008. évi XLVIII. törvény a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről szóló törvényt.


6. § (1) Ha külön törvény eltérően nem rendelkezik, reklám természetes személynek mint reklám címzettjének közvetlen megkeresése módszerével (a továbbiakban: közvetlen üzletszerzés), így különösen elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű más egyéni kommunikációs eszköz útján – a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel – kizárólag akkor közölhető, ha ahhoz a reklám címzettje előzetesen egyértelműen és kifejezetten hozzájárult.”

Az ilyen eseteket az NMHH bejelentő formján lehet jelenteni.