MX és más DNS bejegyzések lekérdezése

Esetenként szükségünk lehet rá, hogy ellenőrizzük domainünk névszervere a megfelelő dns bejegyzéseket adja-e vissza lekérdezéskor. A domaint vagy a www. alrekordját pingetve egyszerűen megkaphatjuk, számítógépünk milyen ip című szerverhez kapcsolódik, amikor megnyitjuk weboldalát.

egyszeru-ping-parancs-pelda

Ekkor számítógépünk a saját hálózati kapcsoltunk beállításainál szereplő névszervert kérdezi a cím feloldásához. Amennyiben az jó beállításokat tartalmaz, akkor a megfelelő ip címet láthatjuk a ping parancs futásának eredményében. A képen ez a [ ] -k között, illetve a Reply from után is látható 94.199.49.132 ip címet jelenti.

Honnan tudhatjuk, hogy jó ip címet kaptunk-e vissza?

Alapvető elvárás a névszervereinkhez az, hogy a domain nyilvántartójánál bejegyzett névszervereken publikált dns adatokat szolgáltassa nekünk. Ha mégis kétségünk lenne az ip cím feloldás helyességéről, első lépésként szükséges megkeresnünk domain nevünk nyilvántartóját, hogy kideríthessük, melyek azok a névszerverek, amik meghatározzák a domain működését.
Maradva a ping -nél látható példánál a hostit.hu domain nyilvántartóját keressük meg, akinek weboldala , mint minden más .hu domainnek is, a http://domain.hu oldalon tekinthető meg.
A 2016.10.27. -i állapot szerint a Keresés / Részletes keresés menüpontban tudjuk lekérdezni a .hu Nyilvántartó adatait .hu domainünkről.
hostit.hu dns adatok a .hu domain Nyilvántartónál

Láthatóak a domain névszerverei, sőt a Nyilvántartó a domain zónájának egy általa fontosnak vélt részét is lekérdezi az elsődleges névszervertől és annak adatait is megjeleníti. Ezzel leegyszerűsíti visszaellenőrzésünket. Látható a hostit.hu A rekordja 94.199.49.132 -es ip címre mutat, pontosan arra, amit a ping során is láthattunk.  Ez alapján elmondhatjuk, hogy a ping parancs használatánál jó ip címet kaptunk vissza névszerverünktől.

Mi a helyzet más domain végződések esetén?

A Nyilvántartók által megjelenített adatok végződésenként különbözőek. Abban azért megegyeznek, hogy a domain névszervereinek listáját megjelenítik, így a technikai működést lehetőségünk van ellenőrizni.
A legtöbbet használt nemzetközi végződések: .com, .net, .org, .info nyilvántartója az ICANN, az ott nyilvántartott domain kapcsolattartó információkat és domainhez beállított névszervereket a whois információkból tudhatjuk meg: ICANN Whois .

A .eu domainek nyilvántartója az EURid, a .eu domainek kapcsolattartó információit és névszerver beállításait az EURid Whois oldal segítségével tudhatjuk meg.

Hogyan tovább?

Az esetek túlnyomó részében kizárólag a névszerverek szerepelnek a technikai információk között. Ahhoz, hogy visszaellenőrizhessük a névfeloldás helyességét, azt a névszervert szükséges megkérdeznünk, amelyik névszervert az adott végződés nyilvántartója hirdeti a domainhez. Ezt az nslookup parancs segítségével tehetjük meg. Nézzünk erre is egy példát, legyen a vizsgált domain az eurid.eu, így néz ki a whois információja 2016.10.27. -én:

eurid.eu whois

A névszerverek listájában láthatóak ipv4 (aaa.bbb.ccc.ddd) formátumú és ettől jóval hosszabb ipv6 -os címek is. Lássuk, hogy lehet a névszervert megkérdezni egy kiválasztott dns rekord címéről!
Tesztként a www.eurid.eu címét kérdezzük a fenti képen kiemelt ip című névszervertől:

nslookup www.eurid.eu

A parancs formailag így néz ki: nslookup választottdnsbejegyzésavégénpont névszervervagynévszerveripcíme . Látható a képen, hogy melyik szerver adta a választ, illetve azt is, hogy milyen nevet és milyen ip címet adott válaszként a lekérdezés.

Hogyan deríthetjük ki a levelező szerver ip címét?

Picit bonyolultabb az MX rekord lekérdezése. Ehhez az nslookup parancs szükséges minden egyéb paraméter nélkül.
Utána sorban, mindegyik sor végén enter -t ütve:
server névszervernévvagyipcím
set q=MX
domainnév
Ezeknek a hatására az alábbinak megfelelő tartalmat láthatjuk:

nslookup eurid.eu mx

először kiírja aktuális alapértelmezett névszerverünket, ezt állítjuk át a server paranccsal a lekérdezéshez. A hálózati kapcsolat névszerver beállítása ettől nem változik, csak az nslookup parancs futása során használja.

Végeredményként megkapjuk azt, hogy mi az MX rekordja(levelező szervere) annak a domain névnek, amit lekérdeztünk méghozzá a hivatalos forrásból, vagyis a nyilvántartó által delegált névszervertől.

Fontos: a domainek nyilvántartónál bejegyzett névszerverei nem végeznek rekurzív névfeloldást csak azokról a domainekről tudnak, amiknek a kiszolgálására beállították őket. Az Internet eléréséhez olyan névszerverekre van szükség a mindennapi használat során, amiket az Internet kapcsolat szolgáltatók is biztosítanak. A rekurzív névszerverek visszakeresik a különböző domainek nyilvántartóit (adott végződés root névszervereit) és lekérdezik a szükséges dns rekordokat. Az ezen az oldalon látható ellenőrzési folyamat vélt hálózati hiba felderítéséhez használható, amellyel meggyőződünk saját névszerverünk működéséről és a hivatalos dns bejegyzésekkel való egyezőségükről.