Eldönthető, hogy működik-e egy domain?

Csak a Nyilvántartó által letiltott domain és a nem létező domain nem működik. Ha delegált valaki számára, akkor nem dönthető el egyértelműen:

Önmagában a domain név létezése még nem jelenti a domain Interneten való elérhetőségét. A domain működését annaknévszerverei határozzák meg. Amennyiben azok feloldják a domain nevet, akkor mutathatnak olyan ip című szerverre, amely szolgáltatja azokat az információkat, amit elérni szeretnénk a domain névhez kapcsolódóan.

A Nyilvántartók határozzák meg, hogy kötelező-e a névszerver létezése, működése. Ezt mindegyik saját hatáskörében eldönti.

Legáltalánosabb felhasználása a domain neveknek a weboldal üzemeltetés és az e-mail küldés, amihez akár itt is rendelhet webtárhelyet.

Azonban ez nem az egyetlen felhasználási mód. Létezhetnek játék kiszolgálók, közös beszélgetést biztosító szolgáltatások pl.: teamspeak szerver, távoli asztal szerver, csevegő szerverek pl.: irc amelyek egyikéhez sem kötelező webes kiszolgálásnak is léteznie az adott domainen.
Ami a szolgáltatásokat megkülönbözteti, hogy melyik porton érhetőek el az adott szerveren. A levelező kiszolgálókkal a 25 -ös porton, a webes kiszolgálókkal a 80 -as porton lehet kommunikálni. A távoli asztal szerver port száma alapesetben 3389. Ezek egyike sincs kőbe vésve. A szerver üzemeltetője eldöntheti azt, hogy másik porton biztosítja egyik vagy másik szolgáltatást. Sőt azt is eldöntheti, hogy mikor biztosított a szolgáltatás és mikor nem. Egy játék szervert például elég akkor bekapcsolni, ha a játékosok készen állnak a játékra. Ezért előfodulhat, hogy egy domainen egyetlen szolgáltatás fut este 10 és hajnali 2 között minden más időben viszont a domain nem működőnek tűnik.
Ezekhez a fajta szolgáltatásokhoz a leg költség hatékonyabb megoldás a virtuális szerver bérlése.

Összegezve:az, hogy nem fut egy domain névhez webes szolgáltatás nem jelenti azt, hogy nincs használatban. Egy domaint bármikor lehet nem webes szolgáltatásokkal akár időszakosan is használni.