cPanel WordPress Toolkit

A cPanel WordPress Toolkit bemutatása.

Bizonyára sokan felfedezték már, illetve Ügyfeleinknek mi is ajánljuk, ha a WordPress frissítése szóba kerül a cPanel 2021 -ben kiadott alkalmazását a WordPress Toolkitet. A szoftver a WordPress Manager -t váltja le, fejlesztését és hibajavítását a Plesk végzi. Utóbbi linken lehet megtekinteni a legújabb funkciók listáját (angol).

Az eredetileg WordPress telepítést megkönnyítő alkalmazás mára sok funkcióval bővült. A már meglévő WordPress oldalainkat cPaneles tárhelyünkön a Keresés (Scan) gombbal megkereshetjük.

cPanel WordPress Toolkit Scan gombjával kereshetünk korábban feltelepített WordPress oldalt webtárhelyünkön.

Sikeres keresés esetén a cPanel WordPress Toolkit felsorolja a megtalált WordPress oldalakat, azokat lenyitva megnézhetjük, milyen beállításokat, javításokat ajánl hozzá az eszköz.

cPanel WordPress Toolkit - egy elavult oldal  - 
minta
cPanel WordPress Toolkit – egy elavult oldal –
minta

WordPress oldal biztonságának javítása,
Frissítés

Mielőtt bármit változtatnánk az oldalon, az első teendőnk legyen a biztonsági mentés elkészítése. Az oldal méretétől függően ez beleférhet egy kávészünetbe, de akár egy komplett 3 fogásos ebéd vagy vacsora idejét is magába foglalhatja. A szervereken a WordPress Toolkit folyamatai alacsony prioritással futnak, hogy ne zavarják a produktív működést, ezért egy kevésbé terhelt időszakban hamarabb befejeződhet ez a művelet, míg napközben ez várhatóan időigényesebb lesz.

Jobb oldalon alul tájékoztató üzenet jelenik meg a sikeres mentésről a WordPress Toolkitben.

A mentést tárhelyünkön helyezi el az eszköz, így szükséges elegendő tárterülettel rendelkeznünk az elkészült mentés tárolásához.

Biztonsági mentés készítés, visszaállítás, meglévők listázása a WordPress Toolkitben.

Amint elkészült a mentés, nekiláthatunk az oldal javításának.

Elsőként válasszuk ki az adott legújabb verzióra frissítést.

WordPress Toolkit, új WordPress verzióra frissítés.
Frissítés előtt a Biztonsági rések kijavítása menüben nézhetjük meg, milyen hibákat javít az új verzió.

Kiválaszthatjuk az összes frissítést és a Frissítés gomb segítségével elindíthatjuk a folyamatot.

Amikor minden frissítéssel elkészültünk, ellenőrizzük, működik-e weboldalunk!

Minden frissítés kész, ellenőrizzük weboldalunk működését!

Amennyiben nem jelenik meg, a korábbi biztonsági mentésben lévő állapotra visszatérhetünk és megkísérelhetjük kevesebb plugin, téma egyidejű frissítését. Ha egyáltalán nem boldogulunk, célszerű megkeresni webfejlesztőnket.

A legújabb WordPress általában a legújabb vagy az azelőtti PHP verzióval működik megfelelően. Célszerű ennek megfelelően új PHP verziót választani a frissítés után, ha a cPanel WordPress Toolkit elavult PHP verziót jelez.

Elavult PHP verziót jelez a WordPress Toolkit

Újabb PHP verziót a cPanelen a MultiPHP Manager -ben választhatunk oldalunkhoz.

Ezzel a javítások végére értünk, a közvetlen hibákat elhárítottuk. Ha nem szeretnénk a jövőben ezekkel a frissítésekkel foglalkozni, lehetőség van az automatikus frissítés beállítására.

Az automatikus frissítés veszélye az, hogy amennyiben a használt témánk vagy pluginünk nem kompatibilis az új verzióval, weboldalunkon hibaüzenetek jelenhetnek meg vagy hiba miatt meg sem jelenik.

A frissítés hiányának a veszélyei weboldalunk esetleges feltörése és ezzel:
– az azon tárolt adataink és Ügyfeleink adatainak illetéktelen kézbe kerülése (ezeket az adatokat további Ügyfelek támadására használják fel)
– spamek kiküldése oldalunkról és oldalunk reputációjának rontása
– kártékony tartalom elhelyezése oldalunkon és emiatt a különböző víruskeresőkkel rendelkező Ügyfeleink nem fogják tudni megnyitni oldalunkat még egy adott ideig azután sem, hogy a problémás tartalmat eltávolítottuk
– egyéb problémák

További javasolt beállítások

Javasolt beállítás httpsre irányítás

A WordPress Toolkit jelzése, fokozottan javasolt a https használata.

A https:// -re irányítást a cPanelen a Tartományok menüpontban tudjuk beállítani.

A https -re irányítást a cPanelen a Tartományok menüpontban ennek a kapcsolónak a segítségével állíthatjuk be.

Miután ezt megtettük, térjünk vissza a WordPress Toolkithez. Protokoll eltérést jelez, ami azt jelenti, hogy a WordPress beállításaiban az oldal http:// előtaggal szerepel. Ezt a WordPress Toolkit gombnyomásra javítja.

WordPress Toolkit httprol httpsre.

Javasolt beállítás a wp-cron átvétele

Azokban az esetekben, ha rendszeresen és egyidőben 3-5 vagy attól több látogatót szolgál ki oldalunk vagy ha az időszakos folyamatok hosszabb ideig tartanak (például cache újra generálás) a wp-cron átvételével növelhetjük weboldalunk teljesítményét. Ekkor ugyanis várhatóan nem fognak egyidőben hosszú ideig futó folyamatok elvenni a látogatók kiszolgálásához szükséges cpu, memória és io erőforrásokból. Így oldalunk a tárhely keretein belül elérhető maximális erőforrással szolgálhatja ki látogatóinkat.

A wp-cron átvétele gomb használata letiltja a WordPress natív cronját és helyette a cPanelen a Cron menüpontban is látható cron folyamatot hoz létre, amely fél óránként lefut.

T U D Á S B Á Z I S